Zaterdag 28 april 20.30 uur De Balie Amsterdam

Herdenken Vol Leven – Ereveld Vol Leven in het theater

Aan de hand van oorlogsverhalen ontstaat een levend schilderij waarbij het publiek wordt gevraagd deel te nemen en te ervaren wat het betekent om in de dynamiek van dit verhaal te staan? Wat maakt dit levende schilderij zichtbaar? Wat willen wij zien en wat is er te zien?

Bij het realiseren van het levende schilderij wordt gebruik gemaakt van de principes van Systemisch Werken.

Ereveld Vol Leven is een herdenking waarbij mensen van dezelfde leeftijd en geslacht plaats nemen achter de graven van mensen die omgekomen zijn door oorlogsgeweld. Bezoekers zien niet alleen de grafstenen met naam, geboorte- en sterfdatum, maar beseffen door het zien van de persoon achter het graf dat een mensenleven is afgebroken. Een levenspotentieel dat niet is geleefd. Het kijken naar deze grafstenen van oorlogsslachtoffers is een hele andere ervaring als je in de ogen kijkt van mensen die bereid zijn om deze slachtoffers een gezicht te geven.

Op deze avond worden de verhalen van Timo Smeehuijzen en de familie Wijler verbeeld. Timo kwam in 2007 op 20-jarige leeftijd om het leven door een aanslag in Afghanistan. De ouders van Timo en zijn vriendengroep zijn aanwezig om te vertellen welke impact de dood van Timo heeft gehad. Ook van de familie Wijler zal familie aanwezig zijn. Dit Joodse gezin – vader, moeder en 2 dochters – dook in 1942 onder om aan arrestatie en deportatie te ontkomen. Ze waren niet samen: beide zusjes vonden onderdak in Apeldoorn; Wijler en zijn vrouw in Epe. Brieven waren het enige contact tussen ouders en dochters. In januari 1943 stopte de briefwisseling. In februari hoorden de ouders dat hun dochters waren verraden, opgepakt en afgevoerd naar Westerbork. Wijler en zijn vrouw wilden na dit bericht niet verder leven. Zij lieten hun trouwringen en twee afscheidsbriefjes op tafel achter waarin stond dat ze het kanaal waren ingelopen.

Van het publiek wordt deelname gevraagd maar is niet verplicht.

Voorbeeld van het maken van een levend schilderij

Sfeerimpressie van Ereveld Vol Leven

Twitter Facebook LinkedIn


Copyright 2018 | Herdenken vol Leven | Deze website wordt u opgediend door © Plate